1940-tal
Det är 1944 som en liten konfektionsfabrik blir till salu i Gripenberg nära Sven Hettemarks födelsestad Tranås. Han köper både fastigheten och maskinerna och ger sig in i en tuff bransch. Varubristen gör att det krävs inköpskvoter för att handla hos svenska leverantörer och importtillstånd för att köpa från utlandet. Sven Hettemark har varken det ena eller det andra, men målsättningen är redan från början att tillverka kappor och ytterplagg av hög kvalitet.
1947 invigs firmans nya lokaler. Av inbjudan som skickas ut förstår man att importproblemen är lösta för ”samtliga tyger innehåller 100 % ull och äro tillverkade av ledande väverier i olika länder”. Personalmatsal har man också, för i en annons från tiden söker firman ”kvinnlig hjälp som vill åtaga sig att ordna ett enkelt mål mat om dagen åt vår personal”.
I marknadsföringen tar Hettemarks hjälp av kändisar. Så här lyder en annonstext: Söta revystjärnan Mary Rapp från Odéonteatern i Stockholm skriver till oss ”jag känner mig stolt över att få vara välklädd i Hettemarks kappor.” Fröken Rapp har sinne för kläder varför hennes uttalande gläder oss.
Lokalerna i Gripenberg blir för små för de 50 anställda, och när det till det kommer brist på kunniga sömmerskor flyttar firman 1948 till Enköping.
1950-tal
I Enköping blir den gamla folkskolan Hettemarks nya hemvist. För att få de sömmerskor som behövs samarbetar företaget med stadens yrkesskola. Från 1948 till 1954 tredubblas omsättningen och antalet anställda fördubblas.
Tillsammans med varsin mannekäng reser firmans säljare Sverige runt i folkvagnsbussar för att visa upp säsongens kollektion för butiker på små och stora orter. Försäljningen stöds av en visningslokal på Biblioteksgatan i centrala Stockholm och reklamfilm i färg på biograferna. 1955 byter Hettemarks logotyp till den som används än i dag. Det är Ann-Marie Hettemark, en av de tre Hettemarkdöttrar som kommer att arbeta som modetecknare i firman, som ritar den.
1959 öppnar Hettemarks fabrik i Bari i sydligaste Italien. Fabriken kom att sysselsätta närmare 1000 personer. Ann-Marie och hennes italienska make leder verksamheten. Härifrån skickas plagg till stora delar av den europeiska marknaden.
1960-tal
1961 invigs en helt ny fabrik och huvudkontor alldeles nära centralstationen i Enköping. I den stramt kantiga byggnaden finns en 70 meter lång sysal som rymmer 140 sömmerskor, uppdelad på avdelningar för yllekappor, dräkter och bomullskappor.
Hettemarks har säljkontor inte bara i Sverige utan även i Köpenhamn, Zürich, Milano, Paris, London och Vancouver.
I Bari rullar verksamheten vidare. Gustav VI Adolf kommer på besök till företaget som sedan 1954 är kunglig hovleverantör. Italienarna höjer på ögonbrynen över de IBM-datorer som används för att styra arbetet och över att direktörer, tjänstemän och arbetare på svenskt sätt äter i en och samma matsal.
1967 säljer Sven och Alva Hettemark firman till Uppsala Kappfabrik.
1970-tal, 1980-tal
Krisen i textilbranschen förvärras. 1971 blir Hettemarks tillsammans med företag som Oscar Jacobsson, Tiger of Sweden med flera en del av statliga Sweteko som från 1978 blir en del av Eiserkoncernen.
1982 läggs produktionen i Enköping ner och mot slutet av 80-talet stängs även fabriken i Italien.
1990-tal
År 1999 börjar varumärket Hettemarks om på nytt, nu i Peter och Sigrid Sundins regi med kontor i Ängelholm.
Hettemarks fyllde 2024 80 år. Som en röd tråd genom varumärkets historia löper ett fokus på kvalitet. Därför kan en Hettemarkskappa som syns på gatan idag, lika gärna vara ett välbevarat vintageplagg från 60-talet, som en modell ur senaste kollektionen.
År 2024 firade varumärket Hettemarks sitt 80-års jubileum (1944-2024).